czwartek, 3 lutego 2011

Likier truskawkowy z wódką

"...przepis znaleziony w książce 'Prezenty z kuchni'. Cudowny smak truskawek jest, jak wspomnienie lata:) Sam w sobie jest wybornym trunkiem, ale można go też dodawać do deserów i lodów..."

Składniki:
  • 400g truskawek
  • 125g cukru
  • 170 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
  • 170 ml czystej wódki

Przygotowanie:
  • Truskawki umyć, osuszyć, usunąć ogonki.
  • Cukier zmieszać w rondlu z 400 ml wody.
  • Mieszając, gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Truskawki zmiksować, wymieszać z syropem, sokiem cytrynowym i wódką, przelać przez lejek do wysterylizowanych butelek, wstawić do lodówki.
Z powyższego przepisu powstają 2 butelki o pojemności 500 ml. Trwałość likieru ok. 8 tygodni, najlepiej smakuje podawany mocno schłodzony.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz