czwartek, 3 lutego 2011

Pieczone ziemniaki

"...królem od wieków na polskim stole - obrusem krytym, wonnym sośniną...Wielka rodzina, plenna i swojska: ziemniak bądź pyra. Gajdok, kartofel...:)..."

Składniki:
  • ziemniaki w ilości dowolnej, podzielone na ćwiartki
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano
Przygotowanie:
  • Ziemniaki rozłożyć na blasze od piekarnika.
  • Skropić oliwą i wymieszać z przyprawami.
  • Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180-200 st. przez około 30 minut.

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Niepokoi mnie jedna sprawa- czy jeżeli będę zapiekać stare ziemniaki "normalnych" odmian to skórka nie będzie jakaś twarda i niejadalna? Miałaś zwykła ziemniaki, czy odmianę z cienką skórką?

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam 'normalne' ziemniaki z supermarketu:) Myślę jednak, że rzeczywiście lepiej wybrać ziemniaki z cieńszą skórką-będą smaczniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. No dobra- wyszły świetnie, nawet moje marketowe paskudy :)
    Czekam (z niecierpliwością) na kolejne odsłony ziemniaczków!!!

    OdpowiedzUsuń