czwartek, 3 lutego 2011

Pierogi z serem i pomarańczą

"...pierogi znano już podobno w XIII wieku! I co zaskakujące, ich ojczyzną są...Chiny:) Nie ważne kto je wynalazł, ważne, że tego dokonał! Pierogi z pomarańczą są inne od tych z owocami, które do tej pory jadłam. Bardziej...eleganckie. A dodana starta skórka pomarańczowa nadaje im jeszcze więcej aromatu..."

Składniki:
  1. Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • 150 ml wody
  • szczypta soli
   
    2.   Nadzienie:

  • 25 dag twarogu
  • 1 jajko
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (niekoniecznie)
  • 2 łyżki bułki tartej (lub kaszki mannej)

Przygotowanie:
  • Ciasto zagnieść; powinno być elastyczne.
  • Pomarańczę obrać i pokroić na drobne cząstki.
  • Do twarogu dodać jajko, rodzynki i cukier, odrobinę esencji waniliowej - zmiksować.
  • Po zmiksowaniu dodać pomarańczę i delikatnie wymieszać (jeśli jest za rzadkie można zagęścić odrobiną bułki tartej).
  • Lepimy pierogi, które nadziewamy przygotowanym farszem:)
  • Wrzucić do wrzącej wody i gotować do wypłynięcia.
  • Polać stopionym masłem z odrobiną startej skórki pomarańczowej.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz