poniedziałek, 14 marca 2011

Zupa serowa

"...ulubiona zupa wielu znanych mi osób:) Właściwie powinna nazywać się serowo-mięsna. Dodatek ten, jakim jest mięso, różni ją od tych serwowanych w knajpach. Szczerze? Moim zdaniem jest lepsza od wszystkich zup serowych, jakie jadłam:) A co najważniejsze można przez kilka dni przechowywać ją w lodówce..."

Składniki:
  • 3 litry wody
  • 0.5 kg jarzyn (marchew, seler, por, pietruszka z natką) starte na grubej tarce
  • 1 kg mięsa mielonego (połowę przyprawić solą i pieprzem, majerankiem, vegetą, curry, a połowę bez) - najlepiej smakuje przygotowane dzień wcześniej
  • 5 serków śmietankowych topionych Hochland i 5 ziołowych
  • 1 słodka śmietana
Przygotowanie:
  • Jarzyny gotować.
  • Mięso mielone podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Dodać do jarzyn.
  • Do zupy dodać serki topione.
  • Na końcu dodać śmietanę.
  • Nie dodawać soli, najwyżej na koniec i tylko do smaku.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. "1 kg mięsa mielonego (połowę przyprawić solą i pieprzem, majerankiem, vegetą, curry, a połowę bez)"- Nie rozumiem, po co to dzielenie mięsa? Przecież i tak smaży się to razem?

    OdpowiedzUsuń