piątek, 22 kwietnia 2011

Bułeczki razowe

"...świąteczne kucharzenie idzie pełną parą. Brakowało mi tylko bułeczek na świąteczne śniadanie i do święconki:) Przepis znaleziony na stronie: link, choć nieco zmodyfikowany. Najbardziej podoba mi się ich kształt:) Zrobiłam z połowy porcji i mam 12 bułeczek:)..."


Składniki:
  • 1 kg mąki razowej
  • 550 ml letniej wody
  • 45 ml oliwy z oliwy
  • 25 g świeżych drożdży
  • 20 g soli
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
  • Przygotować zaczyn: drożdże rozpuścić w połowie ilości wody, dodać cukier.
  • Wlać go do miski, dodać oliwę, sól i mąkę.
  • Wyrabiać ciasto na elastyczną masę.
  • Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto podzielić na 12 porcji i każdą rozwałkować na owalny placek.
  • Każdy placek zwijać w rulon i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu.
  • Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, a następnie na każdej bułeczce ostrym nożem robić nacięcie.
  • Piec 20 minut w temperaturze 220*C.

Smacznego:)

1 komentarz: