Domowy przecier pomidorowy
"...dawno mnie nie było...niestety nie zawsze praca zawodowa pozwala na pichcenie...czasem trzeba wziąć gotowy sos ze słoiczka:) a propos słoiczka: dzisiaj przepis na domowy przecier pomidorowy. Akurat sezon pomidorów się zaczął. Taki przecier ma same zalety: zdrowy, smaczny, idealny do makaronu albo jako baza zupy pomidorowej. Ale to już następnym razem...:)..."
Składniki:
- dojrzałe pomidory (jakie chcemy i ile chcemy)
- pietruszka, bazylia, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory obieramy ze skórki i dzielimy na ósemki.
- Przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, często mieszając.
- Powstałą masę pomidorową doprawiamy solą, pieprzem, pietruszką i bazylią (najlepiej świeże, ale suszone też mogą być).
- Gotowy przecier przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy.
- I gotowe:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz