"...czy jest różnica między jogurtem kupionym w sklepie, a jogurtem zrobionym samodzielnie? Jest ogromna! Nie chodzi tylko o smak, ale przede wszystkim o jego naturalność. Przez co ja rozumiem naturalność? W przypadku jogurtu brak dodawania jakichkolwiek ulepszaczy. Po prostu wiem, co jem:)...Można łączyć z czym tylko się chce, podawać jako deser i jako śniadanie. Ja najbardziej lubię z malinami albo z płatkami owsianymi..."
Składniki:
- 1 l mleka (najlepiej świeżego, nie UHT)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam z lokalnych mleczarni, z krótkim terminem ważności)
- 1-2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Mleko wlać do dzbanka, dodać jogurt i cukier. Wymieszać.
- Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
- Po kilku godzinach gotowe! Latem to nawet 5-6 godzin.
- Można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz