poniedziałek, 7 lutego 2011

Ogórki meksykańskie chilli

"...ogórki jadam w każdej możliwej postaci:) Dzisiaj po meksykańsku; pikantne, a zarazem słodkie. Dla tych, którzy lubią poczuć smak ostrego chilli na języku:) Amatorzy mniej pikantnych przekąsek mogą zmniejszyć ilość dodanego chilli..."

Składniki:
  • 2.5 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 1.5 główki czosnku
  • 8 łyżek oleju
  • 1.5 szklanki octu
  • 2 łyżeczki chilli
  • 0.5 kg cukru
Przygotowanie:
  • Ogórki pokroić wzdłuż na 4 lub 8 części.
  • Zasypać je solą, wymieszać i odstawić na 6 godzin.
  • Odlać sok wytworzony pod wpływem soli.
  • Posypać chilli i zmiażdżonym czosnkiem i wymieszać.
  • Ogórki polać gorącym olejem, a następnie zagotowanym octem z cukrem.
  • Zostawić na 12 godzin.
  • Po tym czasie ogórki powkładać do słoików, zalać zalewą i gotować 5 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz