niedziela, 17 kwietnia 2011

Zapiekanka farmerska

"...a właściwie mięso mielone pod ziemniaczaną pierzynką:) To dla osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez ziemniaków:) Muszę przyznać, że bardzo dobre i baaardzoo sycące!..."

Składniki:
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • połowę papryczki chili
  • puszka pomidorów
  • 100 g startego żółtego sera
  • ok. 1 kg ziemniaków
Przygotowanie:
  • Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek i papryki.
  • Dodać mięso mielone i podsmażyć, na końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Dodać puszkę pomidorów i chwilę razem podusić.
  • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, w celu uzyskania puree.
  • Mięso mielone z dodatkami przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Następnie przykryć puree ziemniaczanym i posypać startym żółtym serem
  • Zapiekać około 20 minut w 180-200*C.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz