wtorek, 10 lipca 2012

Domowy jogurt z owocami



"...czy jest różnica między jogurtem kupionym w sklepie, a jogurtem zrobionym samodzielnie? Jest ogromna! Nie chodzi tylko o smak, ale przede wszystkim o jego naturalność. Przez co ja rozumiem naturalność? W przypadku jogurtu brak dodawania jakichkolwiek ulepszaczy. Po prostu wiem, co jem:)...Można łączyć z czym tylko się chce, podawać jako deser i jako śniadanie. Ja najbardziej lubię z malinami albo z płatkami owsianymi..."

Składniki:
  • 1 l mleka (najlepiej świeżego, nie UHT)
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam z lokalnych mleczarni, z krótkim terminem ważności)
  • 1-2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
  • Mleko wlać do dzbanka, dodać jogurt i cukier. Wymieszać.
  • Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po kilku godzinach gotowe! Latem to nawet 5-6 godzin.
  • Można przechowywać w lodówce przez kilka dni. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz