niedziela, 8 lipca 2012

Krem kalafiorowo-porowy z serem pleśniowym

"...zupa-krem z młodych warzyw  to idealna propozycja na lato-lekka, ale pożywna. Krem z kalafiora jest propozycją bardzo wykwintną, w sam raz na obiad dla przyjaciół, czy rodziny. Kremowa konsystencja z odrobiną ostrości, jaką nadaje por i ser z niebieską pleśnią..."


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1 pietruszka
  •  1/2 selera
  • 1-2 pory (tylko biała część)
  • 2 łyżki sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie niebieski Lazur)
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki bulionu
  • ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, sól, biały pieprz
Przygotowanie:
  • Kalafior podzielić na drobne kawałki.
  • Pietruszkę, por, seler pokroić na małe kawałki i razem z kalafiorem zalać mlekiem i bulionem.
  • Dodać przyprawy i gotować około 30 minut (aż warzywa będą miękkie).
  • Pod koniec gotowania dodać ser pleśniowy.
  • Zupę zmiksować i doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
  • Można udekorować kawałkami sera pleśniowego.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz