sobota, 18 sierpnia 2012

Marynowany czosnek

"...sezon przygotowywania zapasów na zimę w pełni. Kilka dni temu przechodząc się po pobliskim targu mój wzrok przyciągnęły maleńkie główki młodego czosnku. Nie mogłam się oprzeć, żeby paru nie kupić...następnego dnia dokupiłam jeszcze parę...:) Lubię marynowany czosnek, ale nigdy nie przygotowywałam go samodzielnie. Do tejże chwili! Zapasteryzowałam kilka kombinacji czosnku z papryczką chilii pokrojoną w plasterki, z kolorowym pieprzem i ziołami..."

Składniki:
  • 8 ząbków czosnku
  • 3/4 szklanki octu winnego i 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • oliwa z oliwek
  • papryczka chilii, kolorowy pieprz, włoskie zioła
Przygotowanie:
  • Ząbki czosnku obrać i umyć.
  • Zagotować wodę z octem.
  • Do słoików włożyć  czosnek, i przyprawy według własnego uznania.
  • Zalać zalewą i na górę każdego słoika dodać łyżkę oliwy z oliwek.
  • Pasteryzować 15 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz