poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Tarta malinowo-borówkowa

"...najwięcej tart piekę latem, mimowolnie kojarzy mi się ze świeżymi owocami. Wypróbowałam różne przepisy i różne owoce. I zawsze efekt był zadowalający a tarta smaczna. Ten przepis znalazłam tu http://whiteplate.blogspot.com/2012/06/tarta-z-malinami-i-jagodami.html. Zachęciło mnie polanie ciasta masą jajeczną, czymś w rodzaju pamiętanego z dzieciństwa kogel-mogel:) Kawałek tarty, trochę bitej śmietany, dobra kawa i czego można chcieć więcej w niedzielne popołudnie?..."

Składniki:

Spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki zimnej śmietany 30%
Masa jajeczna:
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g mąki
  • 100 g cukru pudru
No i owoce, na jakie macie ochotę:) Ja dałam 250 g malin i tyleż samo borówek amerykańskich.

Przygotowanie:
  • Ciasto zagnieść, śmietanę stopniowo dodawać na końcu.
  • Wylepić formę do tarty (ciasto rwie się na kawałki, ale nie stanowi to problemu przy wylepianiu).
  • Spód podpiec przez 10-15 min w temp 180 st.
  • Na podpieczony spód wysypać owoce i polać zmiksowaną masą jajeczną.
  • Piec około 50-60 min, aż masa jajeczna się zetnie i będzie lekko przyrumieniona.
Smacznego!

1 komentarz: