sobota, 26 marca 2011

Placki domowej roboty wg Nigelli

"...przepis od razu mi się spodobał, nie tylko dlatego, że placki są wyśmienite, ale również dlatego, że można sobie wcześniej przygotować mix, do którego, mając ochotę na placki, doda się tylko jajko i mleko. Można je jeść z konfiturą, ale same smakują równie dobrze..."

Składniki:

Mix na placki:
  • 600 g mąki
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g waniliowego, albo drobnego cukru
Ciasto na placki:
  • 250 ml półtłustego albo tłustego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stopionego masła
Przygotowanie:
  • Składniki na miks wymieszać i wsypać do słoja (można długo przechowywać w suchym miejscu)
  • Jak tylko przyjdzie ochota na placki, na każde 150 g gotowego miksu dodać 1 jajko, mleko i masło.
  • Wszystko wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię.
  • Nakładać ok. 2 łyżek ciasta na patelnię, a kiedy w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracać placki na drugą stronę i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Z takiej porcji wychodzi mniej więcej 15 placków.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz