czwartek, 24 marca 2011

Sałatka nicejska

"...dzisiaj w moje progi zawitała kuchnia francuska, a dokładnie na stół trafiła sałatka rodem z Nicei:) Możecie spotkać wiele modyfikacji tej sałatki, z dodatkiem anchois, tuńczyka, oliwek, karczochów a nawet papryki i bobu. Moja jest z tym co akurat było w lodówce, czyli z wędzonym łososiem:) Najsmaczniej smakuje oczywiście po francusku, czyli z świeżą bagietką i lampką Chardonnay..."

Składniki:
  • 1 sałata rzymska (albo masłowa)
  • 0.5 świeżego ogórka
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 20 dag wędzonych brzuszków łososia
  • 4 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (albo octu winnego)
  • sól, pieprz biały, zioła prowansalskie
  • 2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
  • Liście sałaty porwać na małe kawałki.
  • Ogórek poszatkować na plasterki, a pomidory podzielić na ósemki.
  • Cebulę pokroić w talarki, a łososia na kawałki.
  • Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i zioła.
  • Sosem polać liście sałaty. Dodać ogórki, pomidory, krążki cebuli, łososia i delikatnie wymieszać.
  • Jajka pokroić w ósemki i udekorować nimi sałatkę.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz