Składniki:
- 1 kg mąki razowej
- 550 ml letniej wody
- 45 ml oliwy z oliwy
- 25 g świeżych drożdży
- 20 g soli
- 1 łyżeczka cukru
- Przygotować zaczyn: drożdże rozpuścić w połowie ilości wody, dodać cukier.
- Wlać go do miski, dodać oliwę, sól i mąkę.
- Wyrabiać ciasto na elastyczną masę.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na 12 porcji i każdą rozwałkować na owalny placek.
- Każdy placek zwijać w rulon i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu.
- Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, a następnie na każdej bułeczce ostrym nożem robić nacięcie.
- Piec 20 minut w temperaturze 220*C.
Smacznego:)
śliczne :)
OdpowiedzUsuń