Składniki:
- 120 g miękkiego masła
- 70 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 100 g płatków owsianych (użyłam górskich)
- 140 g mąki
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g ulubionej czekolady (ja dodałam mleczną)
- Masło utrzeć mikserem z cukrem.
- Dodać jajko i dalej ucierać.
- Dodać resztę składników (także pokruszoną czekoladę) i wymieszać.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Układać na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) i rozpłaszczać łyżką bądź ręką:)
- Piec około 15-20 minut w temperaturze 180*C.
Smacznego:)
Aniu, co to jest to "miękkie ciasto"? Czy to są składniki na miękkie ciasto, czy coś takiego tam dodać?
OdpowiedzUsuńCzy ciastka wychodzą takie raczej twarde i kruche, czy bardziej miękkie? (ja zwykle robię takie z miodem i one się tak fajnie ciągną, ale kocham wszystkie warianty ciastek owsianych :D)
przepraszam:) wkradł się błąd:) MASŁA oczywiście:) Już poprawiam! Ciastka dość twarde, ale naprawdę dobre. Pewnie zmiekłyby, gdyby od razu nie zniknęły;)
OdpowiedzUsuń