Składniki:
Ciasto kruche:
- 0.5 kg mąki
- 20 dkg cukru pudru
- kostka masła lub margaryny
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy
- 0.5 szklanki śmietany 30% i 0.5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (np. grecki)
- 0.5 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka masła orzechowego (ja dałam mniej)
- 0.25 szklanki kakao
- 0.25 szklanki białego cukru
- 0.5 szklanki śmietany 30% i 0.5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 100 g gorzkiej czekolady
Ciasto kruche:
- Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez 0.5 godziny.
- Ciasto rozwałkować na cienkie prostokąty.
- Z reszty ciasta zrobić brzegi i odcisnąć na nich ząbki widelca.
- Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze około 180*C do zrumienienia (około 15 minut)
- Do garnka wlać jogurt i śmietanę, dodać cukier.
- Gotować na małym ogniu około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Odstawić z ognia, wymieszać z masłem orzechowym.
- Poczekać aż zgęstnieje.
- W garnku wymieszać kakao z cukrem, dodać 0.25 szklanki wody.
- Stopniowo wlewać śmietanę i jogurt energicznie mieszając.
- Zagotować, a następnie zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać aż się rozpuści.
- Poczekać aż zgęstnieje.
Na kruchym spodzie rozsmarować masę orzechową, polać polewą czekoladową i przybrać według uznania:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz