"...zupa-krem z młodych warzyw to idealna propozycja na lato-lekka, ale pożywna. Krem z kalafiora jest propozycją bardzo wykwintną, w sam raz na obiad dla przyjaciół, czy rodziny. Kremowa konsystencja z odrobiną ostrości, jaką nadaje por i ser z niebieską pleśnią..."
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1-2 pory (tylko biała część)
- 2 łyżki sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie niebieski Lazur)
- 2 szklanki mleka
- 3 szklanki bulionu
- ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, sól, biały pieprz
Przygotowanie:
- Kalafior podzielić na drobne kawałki.
- Pietruszkę, por, seler pokroić na małe kawałki i razem z kalafiorem zalać mlekiem i bulionem.
- Dodać przyprawy i gotować około 30 minut (aż warzywa będą miękkie).
- Pod koniec gotowania dodać ser pleśniowy.
- Zupę zmiksować i doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
- Można udekorować kawałkami sera pleśniowego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz