"...lubię piec babeczki, bo można je łączyć dosłownie ze wszystkimi owocami, a poza tym po zjedzeniu jednej nie ma się aż takich wyrzutów sumienia:) Latem wykorzystuję wszystkie dostępne świeże owoce. Tym razem padło na borówki amerykańskie, za którymi szczerze mówiąc nie przepadam...ale w muffinkach sprawdziły się świetnie, doskonale komponują się z lekko cytrynowym ciastem. Pomysł zaczerpnięty z tej strony: http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl..."
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 100g cukru
- szklanka maślanki
- 2 jajka
- 115 g roztopionego i wystudzonego masła
- małe opakowanie borówek przesypanych mąką
- 1 łyżka skórki cytrynowej
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier wymieszać razem.
- Dodać pozostałe składniki: maślankę, jajka, masło i skórkę cytrynową, wymieszać.
- Dodać oprószone mąką borówki i delikatnie wymieszać.
- Wypełnić foremki i piec w 200 st przez 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz