"...najwięcej tart piekę latem, mimowolnie kojarzy mi się ze świeżymi owocami. Wypróbowałam różne przepisy i różne owoce. I zawsze efekt był zadowalający a tarta smaczna. Ten przepis znalazłam tu http://whiteplate.blogspot.com/2012/06/tarta-z-malinami-i-jagodami.html. Zachęciło mnie polanie ciasta masą jajeczną, czymś w rodzaju pamiętanego z dzieciństwa kogel-mogel:) Kawałek tarty, trochę bitej śmietany, dobra kawa i czego można chcieć więcej w niedzielne popołudnie?..."
Składniki:
Spód:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 3-4 łyżki zimnej śmietany 30%
Masa jajeczna:
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 30%
- 50 g mąki
- 100 g cukru pudru
No i owoce, na jakie macie ochotę:) Ja dałam 250 g malin i tyleż samo borówek amerykańskich.
Przygotowanie:
- Ciasto zagnieść, śmietanę stopniowo dodawać na końcu.
- Wylepić formę do tarty (ciasto rwie się na kawałki, ale nie stanowi to problemu przy wylepianiu).
- Spód podpiec przez 10-15 min w temp 180 st.
- Na podpieczony spód wysypać owoce i polać zmiksowaną masą jajeczną.
- Piec około 50-60 min, aż masa jajeczna się zetnie i będzie lekko przyrumieniona.
Smacznego!
I właśnie takie tarty lubimy :) !
OdpowiedzUsuń