"...w okresie letnim bardzo lubię zupy. Ostatnio zamówiłam w restauracji krem z pomidorów i pomyślałam dlaczego nie zrobić czegoś podobnego w domu, na obiad. Gęsta konsystencja, słodki smak dojrzałych pomidorów i garść migdałów to doskonałe połączenie. Zupa bardzo pożywna, a jednocześnie lekka. Polecam, szczególnie na letnie popołudnia:)..."
Składniki:
- 5-6 dojrzałych pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 750 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
- sól, pieprz
- migdały, grzanki do dekoracji
Przygotowanie:
- Do garnka wlać oliwę i dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę.
- Smażyć około 10 minut.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory.
- Dolać bulionu, dodać cukier i przecier pomidorowy.
- Doprawić solą i pieprzem. Zagotować i gotować na małym ogniu około 30 minut (aż pomidory zaczną się rozpadać).
- Zmiksować blenderem i podawać z płatkami migdałowymi lub grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz