czwartek, 21 kwietnia 2011

Ciasteczka owsiane z czekoladą

"...najlepsze, bo własnej roboty:) Ciasto robi się błyskawicznie, i co ważne nie klei się do rąk, co jest istotne przy robieniu kulek:) Kawałki czekolady dopełniają całości..."

Składniki:
  • 120 g miękkiego masła
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g płatków owsianych (użyłam górskich)
  • 140 g mąki
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g ulubionej czekolady (ja dodałam mleczną)
Przygotowanie:
  • Masło utrzeć mikserem z cukrem.
  • Dodać jajko i dalej ucierać.
  • Dodać resztę składników (także pokruszoną czekoladę) i wymieszać.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Układać na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) i rozpłaszczać łyżką bądź ręką:)
  • Piec około 15-20 minut w temperaturze 180*C.

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Aniu, co to jest to "miękkie ciasto"? Czy to są składniki na miękkie ciasto, czy coś takiego tam dodać?
    Czy ciastka wychodzą takie raczej twarde i kruche, czy bardziej miękkie? (ja zwykle robię takie z miodem i one się tak fajnie ciągną, ale kocham wszystkie warianty ciastek owsianych :D)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepraszam:) wkradł się błąd:) MASŁA oczywiście:) Już poprawiam! Ciastka dość twarde, ale naprawdę dobre. Pewnie zmiekłyby, gdyby od razu nie zniknęły;)

    OdpowiedzUsuń