poniedziałek, 4 lipca 2011

Domowy przecier pomidorowy

"...dawno mnie nie było...niestety nie zawsze praca zawodowa pozwala na pichcenie...czasem trzeba wziąć gotowy sos ze słoiczka:) a propos słoiczka: dzisiaj przepis na domowy przecier pomidorowy. Akurat sezon pomidorów się zaczął. Taki przecier ma same zalety: zdrowy, smaczny, idealny do makaronu albo jako baza zupy pomidorowej. Ale to już następnym razem...:)..."

Składniki:
  • dojrzałe pomidory (jakie chcemy i ile chcemy)
  • pietruszka, bazylia, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Pomidory obieramy ze skórki i dzielimy na ósemki.
  • Przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, często mieszając.
  • Powstałą masę pomidorową doprawiamy solą, pieprzem, pietruszką i bazylią (najlepiej świeże, ale suszone też mogą być).
  • Gotowy przecier przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy.
  • I gotowe:)

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz