sobota, 11 sierpnia 2012

Krem ze świeżych pomidorów

"...w okresie letnim bardzo lubię zupy. Ostatnio zamówiłam w restauracji krem z pomidorów i pomyślałam dlaczego nie zrobić czegoś podobnego w domu, na obiad. Gęsta konsystencja, słodki smak dojrzałych pomidorów i garść migdałów to doskonałe połączenie. Zupa bardzo pożywna, a jednocześnie lekka. Polecam, szczególnie na letnie popołudnia:)..."

Składniki:
  • 5-6 dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 750 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • sól, pieprz
  • migdały, grzanki do dekoracji
Przygotowanie:
  • Do garnka wlać oliwę i dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę.
  • Smażyć około 10 minut.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory.
  • Dolać bulionu, dodać cukier i przecier pomidorowy.
  • Doprawić solą i pieprzem. Zagotować i gotować na małym ogniu około 30 minut (aż pomidory zaczną się rozpadać).
  • Zmiksować blenderem i podawać z płatkami migdałowymi lub grzankami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz