"...ostatnio Mama podarowała mi mirabelki zerwane z ogródkowego drzewka i zastanawiałam się co z nimi zrobić..zaczęłam poszukiwania internetowe i natrafiłam na ten przepis: http://www.beawkuchni.com. Właściwie wszystkie składniki miałam pod ręką więc wystarczyło zabrać się do pracy. Efekt zaskakujący:) Na pewno zagości na stałe w moich corocznych przygotowaniach zapasów na zimę..."
Składniki:
- 1kg mirabelek (waga po wypestkowaniu)
- 500g cukru
- 1 laska wanilii (ja dodałam paczkę cukru waniliowego)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 40-50ml rumu
Przygotowanie:
- Wypestkowane owoce zasypać cukrem i odstawić na przynajmniej 12 godzin.
- Po upływie tego czasu zagotować i smażyć do czasu, aż dżem osiągnie odpowiednią (gęstą) konsystencję (u mnie ok 50-60 min).
- Dodać rum i sok z cytryny i smażyć jeszcze około 10 minut.
- Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz